Holka nebo kluk - jak zjistit pohlaví dítěte?

Vytvořeno 02.03.2023
Od nepaměti si většina budoucích maminek přála zjistit, zda čekají děvčátko či chlapce. Spolehlivá metoda určení pohlaví miminka neexistovala, a tak bylo nutno počkat až na samotný porod. K odhadu pohlaví budoucího potomka se užívaly nejrůznější metody, jak zjistit pohlaví dítěte. Jejich spolehlivost byla minimální. V současnosti již není nutno čekat na zjištění pohlaví dítěte až do porodu, pohlaví dítěte lze určit již v průběhu těhotenství. Část maminek však nechce vědět, zda se jim narodí holka nebo kluk, rády se nechají překvapit.

Když váháte mezi překvapením a jistotou

Je mi jedno, kdy se dozvím pohlaví dítěte, chci zažít to krásné překvapení, říkají některé maminky, které požádaly lékaře, aby jim pohlaví děťátka nesděloval. Mohou zůstat u představ, snít o tom, jak budou vypadat holka a kluk, udržovat v napětí i své okolí.

Určení pohlaví dítěte se naopak dožadují ti, kdo chtějí nakoupit jednoznačnou výbavu a 
oblečení pro miminko typické pro jedno z pohlaví, vybrat dopředu správná jména, kterými budou oslovovat miminko ještě v bříšku, a potřebují také na příchod miminka připravit další sourozence.

 

Jak poznat pohlaví dítěte – dříve a dnes

V minulosti mohly ženy pouze hádat, jak poznat pohlaví dítěte. Žádné seriózní metody jako test na pohlaví dítěte k dispozici nebyly. Proto se řídily určitými znaky, i když výsledky byly značně nepřesné. Nejčastějšími příznaky byly tvar těhotenského bříška a tvar boků.
Bříško zaoblené hlavně vpředu znamenalo chlapečka, širší boky pak holčičku.
Také chutě těhotných měly napovědět – 
touha po sladkém znamenala dcerku, kyselé a slané pak syna. Dodnes se traduje také to, že pokud budoucí maminka v těhotenství krásní, narodí se jí chlapec, kdežto děvčátko mamince krásu tzv. ubírá.

Jak poznat pohlaví miminka napomáhaly i magické obřady, jako třeba práce s prstýnkem na šňůře. Pokud prstýnek nad dlaní maminky dělal kolečko, měla mít holčičku, při kývání ze strany na stranu by čekala chlapce.

 

Dva základní způsoby k určení pohlaví

V současnosti se pro zjištění pohlaví používají dva základní způsoby. Těmi jsou určení pohlaví dítěte ultrazvukem a test na určení pohlaví vyšetřením krve matky.

Kdy se pozná pohlaví miminka? Podle ultrazvukového vyšetření se pozná pohlaví již od 15. týdne těhotenství. Záleží na tom, jaké polohy plod zaujme. Pohlaví dítěte podle krve se určuje rozborem krve matky. K tomu se používá prenatální test. Ten se využívá především pro odhalení genetických vad plodu, ale lze při něm udělat také test na zjištění pohlaví. Má skoro stoprocentní úspěšnost, ale sdělit tuto informaci lze až po 12. týdnu těhotenství.

Odborné rady a výpočet pohlaví dítěte

O pohlaví dítěte rozhodnou spermie, které oplodní vajíčko. Je tu možnost, jak ovlivnit pohlaví dítěte? Důležitý je výpočet plodných dnů a pohlaví, které byste chtěli, pak může být pravděpodobnější.

Pro ty, kdo chtějí chlapečka, je ideálním termínem pro pohlavní styk 
den ovulace, kdy se uvolní vajíčko z vaječníku.

A jak počít holčičku? Opět použijte výpočet pravděpodobnosti pohlaví dítěte. Pohlavní styk je vhodný dva až tři dny před ovulací, takže přežijí spermie X, odpovědné za ženské pohlaví dítěte. V tomto případě je nutné znát přesný termín ovulace. Pokud je znám, můžete nápomocná pro výpočet pohlaví dítěte kalkulačka. Tyto rady však nejsou zcela vědecky podloženy.

 

Čínský a lunární kalendář

V alternativní medicíně sehrávají důležitou roli různé kalendáře, především čínský kalendář a lunární kalendář. Čínský lunární kalendář vám výsledek vypočítá na základě vašeho věku a měsíce početí dítěte. K dispozici je tabulka pohlaví dítěte, vy jen využijete znalost lunárního věku.
Čínský kalendář pohlaví pochází z 13. století. Patří k ne zcela spolehlivým metodám, kdy se pozná pohlaví dítěte ještě před potvrzením lékařem.

Jiným způsobem je 
určení pohlaví dítěte podle stáří krve rodičů. Krev se údajně mění každých 7 let a ovlivní tak pohlaví dítěte. To bude stejné jako u toho z partnerů, který má v okamžiku početí krev mladší.

 

Pohlaví dítěte podle horoskopu nebo stravy

Lunární kalendář můžete využít i pro výpočet pohlaví dítěte podle znamení rodičů. Pohlaví počatého dítěte tak ovlivňují různé pozice měsíce. I ty lze určit podle lunárního kalendáře. Pokud by se v okamžiku početí Měsíc nacházel ve znamení Lva, Berana, Blíženců, Střelce, Vodnáře či Vah, bude miminko mužského pohlaví. U ostatních znamení půjde o děvče. Velké množství hořčíku a draslíku by mělo mít vliv na početí děvčátka, sodík a draslík jsou typické pro mužské pohlaví. Pozor však na těhotenský jídelníček, ten by měl být jak vyvážený, tak pestrý, aby vaše miminko hezky rostlo a vyvíjelo se správně.

 

holka
kluk
pohlaví
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky